Întâlnirea de lucru la nivel de CJ Bacău din data de 20.10.2016

Buna Ziua tuturor!

astazi a avut loc sedinta a doua de lucru la CJ Bacau pe marginea proiectului. Au participat:
– din partea parintilor d-na Lacramioara Hazapariu si d-l Emil Melinte
– din partea CJ Bacau d-l presedinte Sorin Brasoveanu, d-na Simona Boghiu, un reprezentant al DGASP, d-na Maftei.
– din partea Primariei Bacau, desi au fost invitati, nu a reusit sa ajunga nimeni.
– din partea Asociatiei Betania, d-l Andre André Muit
– din partea Scolii Montessori d-l Director Adrian Nastac
D-l Director Adrian Nastac a prezentat un proiect asemanator, pentru finantare prin fonduri europene. Am intervenit, explicand celor prezenti ca ne-am adunat pentru a dezbate proiectul pilot propus, care trebuie sustinut de autoritatile locale, proiectul european dezvoltandu-se armonios pe experienta capatata in derularea initiativei initiale. De asemenea, am aratat ca avem nevoie ACUM de startul concret al proiectului pilot, nu de ani de asteptare pentru materializarea celui european, care nu poate atinge parametrii optimi fara experienta practica a acestuia.
D-l presedinte Sorin Brasoveanu a agreat si sustinut ideea, confirmand d-lui Director Adrian Nastac ca proiectul pilot nu este o piedica pentru aplicarea pe fonduri europene a aceluiasi proiect, insa la o scara mai mare, care sa prinda si orase din judet, si alti beneficiari (sindrom Down, alte dizabilitati).
Si pe aceasta cale, doresc sa informez profesorii de lucru manual de la CSEI Bacau, ca implementarea acestor proiecte (in special atelierul protejat) nu le pericliteaza locurile de munca, dimpotriva. Atelierul protejat este destinat adultilor, va fi frecventat de copii +14 ani doar pentru acomodare, colaborare, etc. Avem nevoie de experienta si colaborarea d-lor pentru succesul proiectului nostru.
DGASP pune la dispozitie un spatiu de 60 mp, in cladirea amplasata intre Scoala Montessori si CSEI Bacau. S-a decis amenajarea ei, si inceperea procedurilor de achizitie (fundamentare, bugetare).
In paralel, asteptam parintii interesati sa colaboreze sa ia legatura cu d-na Geanina Galca si d-na Cadar Ana (psiholog ocupational si psiholog) prin d-na Lacramioara Hazapariu pentru discutii preliminare si apoi evaluarea copilului/adultului in vederea inscrierii in programul Atelierului Protejat. Lucrul efectiv va incepe la inceputul anului viitor, cand sala va fi gata pregatita. Pana atunci dorim sa pregatim o activitate simpla de ambalare si una mai complexa, artistica. Vom avea discutii cu agenti economici si reprezentanti ai cultelor, pentru a asigura comenzi pe acest proiect pilot (de exemplu icoane pe sticla si ambalat produse precum fitile de candela, alte obiecte mici de artizanat).
In ce priveste dotarea, am prezentat lista intocmita de CSEI Bacau si de Scoala Montessori. Pe scurt, acestea contin materialele clasice necesare lucrului cu copiii autisti si tehnologia informatica necesara (PC, software de invatare scris citit, tableta si software comunicare nonverbali si nu numai). Am estimat costul acestor dotari la circa 8000 lei / clasa sau cabinet logopedie.
D-l presedinte Sorin Brasoveanu a declarat ca CJ Bacau poate sustine financiar dotarea a 2 clase. Am multumit si l-am rugat sa prezinte dotarea si d-lui primar Cosmin Necula, pentru ca acesta sa sustina din fonduri proprii dotarea a cat mai multe clase.
In acest scop, am inceput colaborarea cu d-na Simona Boghiu, pentru a scrie nota de fundamentare.
Pregatirea cadrelor didactice pentru a lucra cu acesti copii este necesara. Prin colaborare cu asociatiile cu experienta in domeniu (Betania din Bacau are un proiect asemanator realizat cu succes) si complementar prin accesarea de fonduri europene, aceasta necesitate poate fi asigurata.
Transportul, adica un microbuz care sa poata deplasa o grupa de 4 copii insotiti de profesor, pentru a merge la supermarket, unde sa invete sa faca cumparaturi, la bazinul de inot sa se acomodeze sau chiar sa inoate, la sala de atletism sa se antreneze in diverse activitati sportive este o componenta cu impact pozitiv, insa s-a convenit ca mai intai sa realizam acesti primi pasi si apoi sa dezvoltam.
Urmeaza punctul de vedere al d-lui primar Cosmin Necula, care sper sa fie favorabil si sa acopere dotarea unui numar cat mai mare de clase de copii autisti, avand in vedere ca majoritatea elevilor sunt din municipiul Bacau.
Invit, ca de fiecare data, autoritatile, asociatiile, ONG-urile, politicienii, oamenii de afaceri, specialistii, sa se alature intiativei si sa sprijine un proiect pilot important pentru acesti copii minunati, maine adulti.

Numai Bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *