Lumea este ceva mai mult decat propria persoana

Am infiintat Asociatia Interstelar pentru a contribui la efortul semenilor nostri, autisti, de a se integra in societate. Autismul nu este o boala, ci o tulburare de comportament. Uneori, comportamentul autistilor este mult diferit (unii nu vorbesc, altii se izoleaza intr-o lume proprie – cati dintre noi nu fac asta?).

      Autistii, odata ce devin adulti, sunt trecuti de comisiile de specialitate in categoria persoanelor afectate de boli mintale prin asocierea comportamentului cu simptome ale unor astfel de afectiuni. Nu putem dezvolta programe sociale de integrare a autistilor in societate daca acestia, oficial, nu exista.

     Un prim pas, dificil, a fost cand am mers cu Emil, baiatul meu mai mare, autist, la psiholog. Acesta ne-a spus ca odata ce e adult trebuie sa acceptam ca nu e autist, ci este afectat de diverse boli mintale. Nu am fost de acord cu o propunere atat de lipsita de logica si, cu argumente, am reusit sa obtinem o descriere acceptabila a comportamentului autist si asocierea cu alte afectiuni. Medicul psihiatru nu a fost la fel de deschis colaborarii, si, pentru ca nu intelegea comportamentul autist, pur si simplu a inceput sa strige: injectati-l! injectati-l! – la spital cu el! Cu sprijinul unor persoane bine intentionate si care puteau comunica cu d-l medic, am reusit sa avem in final o discutie constructiva si sa obtinem o recunoastere partiala, scrisa, a simptomelor autiste din partea dumnealui. Multumim!

     Oficial, Emil este, se pare, primul autist adult, recunoscut de psiholog si psihiatru, din judetul Bacau. Dupa parerea unor persoane din administratie, se pare ca si din tara. Urmeaza un drum lung si dificil, pentru a obtine recunoasterea autistilor adulti la nivel national. Altfel, nu putem face multe lucruri pentru integrarea lor in societate.

     De ce trebuie integrati in societate?

     -pentru ca nu ei au cerut sa vina aici, noi i-am primit si, acum, daca nu-i intelegem, inseamna ca avem o problema.

      -pentru ca nu sunt capabili de ura, de egoism, de rautate. Doresc sa iubeasca si sa fie iubiti.

      -pentru ca au abilitati iesite din comun, care pot deschide directii nebanuite de progres.

      -si pentru ca fiecare dintre voi poate continua aceasta lista de motive.

     Reactiile autistilor sunt putin cunoscute si de aceea e necesar ca institutiile publice sa le inteleaga. Sa stie cum trebuie sa abordeze intalnirea cu o astfel de persoana, dupa reguli specifice. Autistii nu inteleg dezordinea, se sprijina pe lucruri pragmatice, cum ar fi respectarea unui program de lucru, de exemplu.

     Primii pasi pe care-i vom face sunt:

      -diseminarea informatiilor practice privind comportamentul autistilor, astfel incat sa fie usor de recunoscut si sa stim cum trebuie sa reactionam in prezenta lor. Comportamentul inadecvat este perceput de acestia ca fiind o amenintare si vor incerca sa se apere.

      -clarificarea aspectelor din legislatie, astfel incat autistii adulti sa fie recunoscuti oficial, si sa se poata integra in societate, aducand propriul aport la bunul mers al acesteia.

     -dezvoltarea unor instrumente de software si hardware special pentru autisti, care sa le permita comunicarea si acumularea continua de cunostinte.

      Va asteptam alaturi de noi,

      ASOCIATIA INTERSTELAR

      0746 071 536 – presedinte asociatie, Emil Melinte

      0746 071 537 – vicepresedinte asociatie, Luminita Melinte

      contact@emilmelinte.ro

Un răspuns la „Lumea este ceva mai mult decat propria persoana”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *